Griep- en pneumokokkenprik – Huisartsenpraktijk Maarsingh – Groningen
Sportlaan 2-2 Groningen Tel:050 5250310 Spoed 050 5250310

Terug naar overzicht

Griep- en pneumokokkenprik

Op woensdag 12 oktober geven wij de jaarlijkse griep- en pneumokokkenprikken. Personen met een medische indicatie voor het griepvaccin en mensen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking voor het griepvaccin. Personen geboren tussen1953 en 1956 komen in aanmerking voor het pneumokokkenvaccin. Indien u voor de prik(ken) in aanmerking komt, ontvangt u hiervoor een uitnodigingsbrief tussen 27 september en 5 oktober. Mocht u onverwachts geen brief ontvangen, dan kunt u contact opnemen met de assistente.

Vergeet niet om de uitnodigingsbrief mee te nemen bij het halen van de prik(ken)!

Heeft u klachten die kunnen duiden op corona (verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts)? U kunt de griep- en/of pneumokokkenprik dan NIET halen. Mail ons voor een nieuwe afspraak zodra de klachten over zijn.

Waarom een griepprik?
De griepprik beschermt tegen de gevolgen van griep, veroorzaakt door het influenzavirus en is voor alle personen vanaf 60 jaar en/of met een door het RIVM vastgestelde medische indicatie. Wilt u. meer weten over de griepprik?

Waarom een pneumokokkenprik?
De prik tegen pneumokokken geeft gedurende 5 jaar extra bescherming tegen de gevolgen van pneumokokken. Alle mensen geboren tussen 1953 en 1956 ontvangen dit jaar een oproep. Wilt u meer weten over de pneumokokkenprik?

Krijgt u chemotherapie? U kunt de griep- en/of pneumokokkenprik dan het beste halen vóór de eerste chemokuur. Als dit niet kan, kan dat ook tijdens of na de chemotherapie.

Bent u allergisch voor kippenei of antibiotica? Bent u allergisch voor stoffen die in de griepprik zitten, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine of voor stoffen die in de pneumokokkenprik zitten, zoals fenol? En heeft u daar weleens een heftige allergische reactie door gehad? Bespreek dit met uw huisarts.

Zijn er bijwerkingen? Uw arm kan na de prik pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen. U kunt zich na de prik een paar dagen minder goed voelen. Uw lichaam bouwt weerstand op.

Publicatiedatum: 27-09-2022