Griep- en pneumokokkenprik – Huisartsenpraktijk Maarsingh – Groningen | info@huisartsmaarsingh.nl
Sportlaan 2-2 9728 PH Groningen | info@huisartsmaarsingh.nl

Terug naar overzicht

Griep- en pneumokokkenprik

Waarom een griepprik?
De griepprik beschermt tegen de gevolgen van griep, veroorzaakt door het influenzavirus en is voor alle personen vanaf 60 jaar en/of met een door het RIVM vastgestelde medische indicatie. Wilt u. meer weten over de griepprik?

Waarom een pneumokokkenprik?
De prik tegen pneumokokken geeft gedurende 5 jaar extra bescherming tegen de gevolgen van pneumokokken. Alle mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) ontvangen dit jaar een oproep. Wilt u meer weten over de pneumokokkenprik?

Krijgt u chemotherapie? U kunt de griep- en/of pneumokokkenprik dan het beste halen vóór de eerste chemokuur. Als dit niet kan, kan dat ook tijdens of na de chemotherapie.

Bent u allergisch voor kippenei of antibiotica? Bent u allergisch voor stoffen die in de griepprik zitten, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine of voor stoffen die in de pneumokokkenprik zitten, zoals fenol? En heeft u daar weleens een heftige allergische reactie door gehad? Bespreek dit met uw huisarts.

Zijn er bijwerkingen? Uw arm kan na de prik pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen. U kunt zich na de prik een paar dagen minder goed voelen. Uw lichaam bouwt weerstand op.

Publicatiedatum: 26-09-2023